تفاوت قهوه ترک و قهوه اسپرسو
پودر قهوه ترک یکی از قدیمیترین انواع قهوه در جهان است که بهطور اختصاصی در کشورهای خاورمیانه، شرق اروپا و بعضاً آسیای مرکزی مصرف میشود. فرآیند تهیه قهوه ترک بسیار ساده است؛ اما تکنیک و آمادهسازی منحصر به فردی دارد. در این روش، دانههای قهوه دمی بهطور بسیار ریز پودر شده و در ظرف کوچکی به نام جزوه با آب و شکر جوشانده میشود.
قهوه اسپرسو یک نوشیدنی محبوب از ایتالیا است و از دههها قبل جاذبهای برای علاقهمندان به قهوه داشته است. برخلاف روش ساده تهیه قهوه ترک، اسپرسو یک نوشیدنی پیچیدهتر است که با دقت بیشتری تهیه میشود. در واقع این نوشیدنی از طریق عصارهگیری پودر فشرده شده قهوه به دست می آید.
نتیجهی این فرآیند یک عملکرد خاموش و سریعتر در مقایسه با سایر روشهای تهیه قهوه است. اسپرسو دارای طعم غنی و تلخ است.
علاوه بر این قهوه ترک و اسپرسو از نظر روش دمکردن، طعم و سرو تفاوت های زیادی دارد که به شرح زیر است:
تفاوت آسیاب دانه قهوه ترک و قهوه اسپرسو
یکی از اصلیترین تفاوتها در طعم و نحوه تهیه قهوه ترک و اسپرسو، آسیاب دانههای قهوه است. در قهوه ترک، دانههای قهوه به طور کامل خرد میشوند و به شکل پودر خیلی نرمی تبدیل میشوند. این پودر بسیار ریز و نرم است تا در هنگام جوشاندن در آب به راحتی حل شود.
در مقابل، آسیاب دانه قهوه اسپرسو از نوعی خاص و مخصوص استفاده میکند که دانههای قهوه را به اندازه مناسبی خرد میکند. دانههای خرد شده در قهوه اسپرسو نباید خیلی ریز باشند تا در فرآیند استخراج اسپرسو به خوبی عمل کنند.
تفاوت طعم قهوه ترک با قهوه اسپرسو
با توجه به تفاوتهای مواد اولیه و روش تهیه، قهوه دمی و اسپرسو دارای طعمهای متفاوتی هستند. قهوه ترک معمولاً طعمی ملس و کمی تلخ دارد. این نوع قهوه به علت استفاده از پودر نازک قهوه و جوشاندن در دمای پایینتر، طعمی ملایمتر و کمتر تلخ دارد.
در مقابل، قهوه اسپرسو به دلیل استفاده از فشار بالا و گذراندن آب از دانههای خرد شده، دارای طعم تلخ و غلیظتری است. قهوه اسپرسو معمولاً بدون اضافه کردن شکر سرو میشود تا طعم مخصوص و اصیل آن حفظ شود.
در قهوه ترک به دلیل جوشیدن آب و قهوه همراه با هم (در مقایسه با اسپرسو که موقع عصارهگیری آب از دانههای قهوه عبور میکند) تجربهی حسی نوشیدنی غلیظتر است و اصطلاحا بادی سنگینتری دارد.
تفاوت سرو قهوه ترک و قهوه اسپرسو
روش سرو قهوه ترک و اسپرسو نیز متفاوت است. در قهوه ترک، قهوه به صورت فنجانهای کوچک سرو میشود. این فنجانها معمولاً دارای طرحهای زیبایی هستند و به دلیل خاستگاه این روش دم آوری نقشهای شرقی از همه جای خاورمیانه روی آن طرفدار دارد.
اما در قهوه اسپرسو، قهوه در شاتها یا فنجانهای کوچک اسپرسو سرو میشود که حاوی حدود ۳۰ تا ۵۰ میلیلیتر نوشیدنی هستند. اسپرسو معمولاً به عنوان یک نوشیدنی مرتبط با قهوه خالص و اصیل شناخته میشود و طرفدار قهوه اسپرسو تمایلی به تزیینات و افزودن شکر یا شیر ندارد.
مقایسه ابزارهای تهیه قهوه ترک با قهوه اسپرسو
قهوه ترک و قهوه اسپرسو هر دو دارای طعمها و عطرهای خاصی هستند. ابزارهای تهیه قهوه ترک از نوع سنتی هستند و شامل قهوهجوش، جذوه یا ایبریک میشوند. در تهیه قهوه ترک، دانههای قهوه با دما و فشار مناسب در کنار آب جوشانده میشوند و فیلتر نمیشوند. این باعث میشود طعم قهوه ترک ملایمتر و گواراتر باشد. بهعلاوه، قهوه ترک حس ذرات قهوه زیر زبان را ایجاد میکند و بادی قهوه سنگینتر است.
در مقابل، قهوه اسپرسو با استفاده از دستگاههای مدرنی چون اسپرسوساز یا موکاپات تهیه میشود. در تهیه اسپرسو، دانههای قهوه با فشار بالا و زمان کوتاه دمکردن، عصاره قهوه را استخراج میکنند. بههمین دلیل، طعم اسپرسو تلختر و غنیتر از قهوه ترک است و عصاره قهوه اسپرسو صافتر است.
نتیجه گیری
پودر قهوه ترک و قهوه اسپرسو هر دو نوع خوشمزهای از قهوه هستند که با روشهای مخصوص خود تهیه میشوند و طعمهای جذاب و متفاوتی دارند. در حالی که قهوه ترک با طعم ملایم و کمی شیرین معروف است، اسپرسو با طعم تلخ و غنی به عنوان یک نوشیدنی ایتالیایی اصیل شناخته میشود. انتخاب بین این دو نوع قهوه بستگی به ترجیحات و سلیقه شخصی افراد دارد.
بعضی از مردم قهوه ترک را بهخاطر طعم شیرینی که دارد انتخاب میکنند. در مقابل برخی از افراد قهوه اسپرسو را به دلیل طعم متفاوت آن ترجیح میدهند؛ اما در نهایت، هر دوی این نوشیدنیها یک تجربه لذتبخش از دنیای قهوه را برای دوستداران خود به ارمغان میآورند.